Perinteisen kesäisen aurinkoinen sää suosi jälleen killan kevätretkeä. Tänä vuonna suuntasimme Hattulan Pyhän Ristin kirkkoon ja Mustion linnaan.
Hattulassa oppaamme Vilppu Vuori tuntui tietävän kaiken 1400-luvun lopulla rakennetusta Pyhän Ristin kirkosta. Ihmekö tuo kun hän on tarkistanut Anneli Kannon kirjoittaman Rottien pyhimys -romaanin asiatiedot. Lisäksi hän on keskiaikaisten soittopelien sekä rakentaja että taitaja ja antoi meille pienen konsertin esittelyn lopuksi.
Hattulan vanhan kirkon 1510-luvulla maalattuja kalkkimaalauksia on meille asti säilynyt 193 kappaletta. Ne ovat edelleen yllättävän eloisia ja värikkäitä. Maalauksia ei muuten peitetty valkoisella kalkkimaalilla uskonpuhdistuksen alkuhuumassa vaan ne peitettiin vasta 1820-luvulla. Jo vuonna 1886 seurakunta kuitenkin tajusi maalausten arvon ja peitemaali poistettiin.
Kirkossa on myös keskiaikaisia puuveistoksia kuten Vilpun takana oleva Neitsyt Maria ja lapsi 1350-luvulta. Saarnatuoli on ns uudempi ja vuodelta 1703.
Hattulasta jatkoimme Raaseporiin Mustion linnaan. Mustion historia alkaa vuodesta 1351 jolloin rälssimies Erland sai sieltä rälssitilan. Sittemmin kartano kulki voutien, sotamarsalkkojen ja eri aatelissukujen kautta Linderin suvulle vuonna 1766.
Nykyisen linnan rakennutti Magnus Linder II vuosina 1783-1792 ja se on Suomen suurin ei-kirkollinen puurakennus.
Hjalmar Linder joutui myymään kartanon vuonna 1918 mutta se palautui suvulle vuonna 1985 jolloin Magnus Linder osti sen. Hän käynnisti mittavat remontit ja kunnostustyöt ja avasi kartanon yleisölle. Nyt alueella on museo, ravintola ja hotelli. Kartano on säätiöity ja on suvun omistuksessa.
Mustion oppaamme Jouko Kiviranta luotsasi meitä läpi kartanon kauniiden salien ja kertoi eloisasti Linder-suvun vaiheista.
Koko ryhmä Kuninkaansalissa.
Teksti Marja Salovaara
Kuvat Marja Salovaara ja Jouko Kiviranta