Kokoonnuimme 20.2.2024 toistamiseen tutustumaan Tampereen Vakoilumuseoon. Maineikkaan museon syntyhistoria on monivaiheinen. Kun Tampereen Ilmatorjuntapatteristo muutti Ouluun jäi Vatialaan tyhjiä rakennuksia. Kolmen miehen ideariihi Teppo Turjan johdolla alkoi ideoida näihin rakennuksiin jonkinlaista käyttöä. Ilmatiedustelun kautta ajatukset johtivat vakoiluun ja sitten vakoilumuseoon. Siitä alkoi esineiden haaliminen.
Vakoilumuseo perustettiin vuonna 1998 Tullintorille. Sieltä tultiin parin mutkan jälkeen nykyiseen paikkaan Finlaysonin alakertaan. Museo on alansa ensimmäinen julkisesti avoinna oleva, kansainvälistä vakoilua käsittelevä erikoismuseo maailmassa, joten uusintakäynti sinne ei ollut aiheeton.
Oppaamme Mikko Mäki kertoi tunnin kestävän kierroksen aikana hyvin asinantuntevasti ja eloisasti vakoilun maailmasta vuosituhansien ajalta. Aineistoa museossa on niin runsaasti että toinen tunti kuluu vinhaan myös omin päin tutustumiseen.
Esineistön lisäksi museossa esitellään kymmenittäin huippuagentteja kuten Mata Harin (Margaretha Zelle 1876-1918) ja James Bondin esikuvan Sidney Reillyn (Salomon Rosenblum 1874-1942?) tarinat. Niitä ihan huippuja ei seinillä tietenkään ole. Ai miksikäs ei? No emme tiedä heistä mitään.
Museo sai lahjoituksen viitisen vuotta sitten. Salaperäinen mies toi paikalle oheisen venäjänkielisen Tampereen kartan. Kartan takana on tietoja 1930-luvulta vuoteen 1971. kuten tehtaiden paikat ja siltojen kantamat.
Museossa on myös mahdollisuus suorittaa agenttitesti, jossa testataan vakoilun vaatimia ominaisuuksia kahdeksan tehtävän avulla. Jokainen testin suorittanut saa diplomin ja suosituksen kykyjensä mukaiseen tiedusteluorganisaatioon. Ryhmästämme kaksi uskaltautui testiin ja kumpikin ylsi toiseksi korkeimpaan tasoon. Hyvä me.
Teksti Marja Salovaara, kuvat Mikko Mäki ja Marja Salovaara