Kuivasaaren Obuhovit 31.8.2024

Saamme kiittää japanilaisia siitä että ryhmä kiltalaisia lähti 31.8.2024 seilaamaan Kappatorin rannasta 8 kilometriä etelään Kuivasaareen. Saarella on Suomenlinnan Rannikkotykistökillan ylläpitämä kokoelma vanhoja historiallisia tykkejä.


Merelliset maisemat auringonpaisteessa näyttivät maakravun silmiin ihastuttavilta.

Muutama sana historiasta. Kun Japani tuhosi Venäjän laivaston Tsushiman taistelussa vuonna 1905 oli Venäjä ja pääkaupunki Pietari suojaton mereltä käsin. Uuden laivaston rakentaminne siinä maailmantilanteessa olisi kestänyt liian kauan joten tsaari päätti sen sijaan linnoittaa Suomen etelärannikon. Yksi linnoitusaarista oli Kuivasaari. Patteri oli valmis vuonna 1915. Venäläiset eivät paetessaan vuonna 1918 ehtineet tuhota linnoituksia joten saarelle jäi mm. Obuhovin terästehtaalla valmistettuja 12 tuuman tykkejä.


Vuonna 1935 kaksi Obyhovia sijoitettiin järeään kaksoistykkitorniin. Se on yksi maailman harvoista säilyneistä 305 mm:n kaksoistykkitorneista. Tornissa on viisi kerrosta eli korkeutta on 19 metriä.


Pääsimme myös tykkitorniin sisään.

Kuivasaaren tykkitorni aseineen oli niin pelottava vastus viholliselle että vuonna 1944 tykit piti purkaa ja siirtää Hämeenlinnan varikolle. Vasta vuonna1960 ne palautettiin paikoilleen. Ampumavalmiudessa tykit olivat vuoteen 1973.


Näkymä tykkitornin katolta

Linnakkeella ei ole pysyvää miehitystä, mutta se on edelleenkin Puolustusvoimien käytössä. Vuodesta 2000 lähtien saari on ollut turistien ihailema historiakohde.

Teksti ja kuvat Marja Salovaara