Mustalahden kalliolla 5.10.2016

Syyspäivä oli kirkas ja värikäs, kun kokoonnuimme Milavidan pihaan keskiviikkona 5.10.2016. Edessä oli opastettu retki halki Tampereen teollisuuden historiaa.


Milavidan näyttely Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit on taiten koottu. Tarina alkaa vuodesta 1836, jolloin kolme pietarilaista liikemiestä osti Finlaysonin puuvillatehtaan. Tehdasta johtamaan lähetettiin 20-vuotias Wilhelm Nottbeck, joka tovin Savossa harhailtuaan lopulta osui Tammerkosken rannalle.

Hankalasta alusta seurasi suvun loistelias ja kansainvälinen tulevaisuus. Menestyksen yötä Nottbeckit olivat myös edelläkävijöitä ja suuria hyväntekijöitä. He perustivat kirkon, koulun ja vanhainkodin, vetivät vedet kaupunkiin, lahjoittivat Keskustorin suihkulähteen, sytyttivät Pohjoismaissa ensimmäisen sähkölampun Plevnan salissa, ajelivat moottipyörällä ja soittivat jukeboxia.


Wilhelm Nottbeck avioitui hovineiti Constance von Mengdenin kanssa vuonna 1847 ja sitä kautta sai itsekin aatelisarvon vuonna 1855.

Milavidan rakennutti Peter von Nottbeck perheensä asunnoksi. Koti oli valmis vuonna 1898. Onni ei kuitenkaan enää seurannut sukua. Olga ja Peter kuolivat peräjälkeen ja Milavidaan asettuivat asumaan vain heidän neljä pientä tytärtään. Vuonna 1905 Edward von Nottbeck myi talon kaupungille.

Vuonna 1908 alkoi Hämeen museon tarina, sen suosio ja rappio. Avajaisvuonna siellä vieraili 15.000 kävijää. Olutnäyttely vuonna 1995 keräsi 85.000 vierasta. Sitten museo autioitui. Pahasti rapistuvan museon pelasti kansanliike ja vuonna 2015 museo avattiin uudelleen.

Milavidan toinen näyttely Ihanat pokat riemastutti kokeilemaan uutta tyyliä

Teksti Marja Salovaaa Kuvat Marja Salovaara ja Outi Holmberg