Ilmavoimien historiaa Vuoreksessa 23.2.2017

PVLOGLE:n kilta on aloittanut yhteistyön Lentovarikon Killan kanssa. Ensimmäinen käytännön osoitus yhteistyöstä oli avec-kiltavierailu Lentovarikon Killan perinnehuoneeseen 23. helmikuuta.

Isäntämme Lentovarikon Killan 2. varapuheenjohtaja Juhani Ronumäki oli meitä vastassa Vuoreksen portilla ja johdatti meidät Vuoreksenlammin rannalla olevaan rakennukseen, jonka tiloissa perinnehuone sijaitsee.

Vierailun aluksi Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen Järjestelmäkeskuksen Ilmajärjestelmäosaston päällikkö, insinöörieversti Juha-Matti Ylitalo esitteli monipuolisesti Vuoreksen ja alueella toimineiden joukkojen historiaa sekä nykyisen Ilmajärjestelmäosaston toimintaa.

Esittelyn jälkeen siirryimme Juhani Ronumäen (vas) johdolla perinnehuoneeseen, jossa meitä odotti Lentovarikon Killan kunniapuheenjohtaja Aarno Saramäki (oik). Nämä herrasmiehet ovat olleet omalla työpanoksellaan ratkaisevassa asemassa perinnehuonetta pystytettäessä ja uudistettaessa. Heidän asiantuntevassa opastuksessaan saimme tutustua esineiden ja valokuvien avulla ilmavoimiemme sekä Lentovarikon ja sen edeltäjä- ja seuraajaorganisaatioiden mielenkiintoiseen historiaan.

Tekniikan kehitys kävi selväksi rajalliseen tilaan oivallisesti valitun esineistön avulla. Valokuvista ja niiden teksteistä kävi ilmi tiivis yhteishenki ja tekemisen meininki. Selväksi tulivat myös lukuisat organisaatiomuutokset. Esittelykierroksen jälkeen meillä oli vielä tilaisuus tutustua omatoimisesti perinnehuoneeseen ja saada lisätietoa isänniltämme.
Lämminhenkinen vierailu vakuutti meidät Lentovarikon Killan aktiivien innosta tallentaa talkootunteja laskematta ilmavoimiemme historiaa.

Teksti Leo Ukkonen, kuvat Sinikka Ukkonen