Rooman porteilla 16.1.2020

Iso ryhmä kiltalaisia tutustui Vapriikin Ostia-näyttelyyn 16.1.2020. Opastus oli kuten aina loistava ja antoi meille selvän kuvan Rooman valtakunnan parhaiten säilyneen kaupungin elämästä ajanlaskumme alussa.


Ryhmämme Ostian satamassa

Ostiassa asui enimmillään noin 50.000 asukasta. Se oli Rooman satama ja siten ennen muuta kauppiaitten, käsityöläisten ja orjien kaupunki. Asukkaat tulivat koko Välimeren alueen eri kaupungeista. Rooman ritarisäädyn jäsenet olivat ohut hallitseva yläluokka.


Ostian työläiset asuivat enimmäkseen tiiliissä kerrostaloissa. Nämä insulat olivat jopa viisi kerrosta korkeita. Asunto käsitti yhden paljaan huoneen. Keittiönä toimi katukeittiö ja saniteettitilat olivat julkisia käymälöitä ja kylpylöitä.


Menestyneet kauppiaat asuivat katutason taloissa, joissa oli hienoja sisäpihoja.

Kristinuskon vakiintuminen ei muuttanut Ostian asemaa muuten kuin että hallinnollinen puoli muutti Portokseen, Ostian sama-alueelle. Vasta Rooman valtion hajaannuttua vuonna 476 alkoi Ostian rappio. Kaupunki hylättiin 800-luvulla ja sen rakennusaineita siirrettiin Rooman palatsien rakennusaineiksi.

Kaupunki säilyi meille melko hyvin, koska se peittyi vähitellen maa-ainesten alle. Ostia löydettiin 1800-luvulla, mutta tieteelliset kaivaukset alkoivat vasta1960-luvulla.


On arvioitu että noin 2/3 Ostiaa on vielä maan alla. Tältä se ehkä aikoinaan näytti.

Teksti Marja Salovaara, kuvat Marja Salovaara ja Iita Kulmala