Syysretki Latviaan 21-24.9.2023

Aamuvirkku ryhmämme lensi 21.9.2023 anivarhain Pirkkalasta Riikaan. Kentällä oli vastassa loistava oppaamme Marja Lazdane ja ylellisen iso linja-auto. Kiertelimme ensin Riikan keskustaa kunnes ensimmäinen kahvila aukesi. Aamiaisen jälkeen suuntasimme kohti Rundalenin palatsia.


Tsaaritar Anna lahjoitti Rundalenin palatsialueen Kuurinmaan herttua Bironille, joka oli palvellut tsaaritarta vaivojaan säästämättä. Linnan rakennustyöt aloitettin vuonna 1736 arkkitehti Rastrellin johdolla. Neuvostomiehityksen aikana palatsin interiööri tuhoutui pahasti mutta on nyt entisöity miltei entiseen loistoonsa.


Salien maalaukset, taide-esineet ja stukkokoristeet ovat häikäiseviä. Lisäksi linnaa ympäröi 10 hehtaarin barokkipuutarha.


Seuraavana aamuna oppaamme esitteli meille Riikan vanhan kaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja kertoi niiden historiaa. Alue on täynnä taloja 1300-luvulta aina 1900-luvun alun jugend-kaunottariin. Tämän kierroksen jälkeen oli helppo itsekin suunnistaa kohteesta toiseen.


Kuvassa ryhmämme kuulun Mustapään kiltatalon edustalla.

Riika tarjoaa runsaasti eri museoita, jotka kaikki ovat pienen kävelymatkan päässä keskustasta. Oopperassa on tiheään tasokkaita baletti- tai oopperaesityksiä, Tuomiokirkossa on konsertteja, jäähallissa jääkiekko-otteluita…tekemistä ja kokemista riitti hyvin matkamme neljälle päivälle.

Matkaan tyytyväinen ryhmä aloitti kotimatkan mukavasti oman bussin kyydissä Riikan kentälle. Lentoaika oli reilu tunti ja kotia Pirkkalasta pääsi hetkessä.

Taksti Marja Salovaara, kuvat Raimo Hannukainen ja Marja Salovaara